La inițiativa domnului Tudorache Iulian, viceprimar în comuna Crucea, împreună cu colegul meu consilier județean Marius Enescu, membru în Comisia de Sănătate și Protecție Socială a CJC, am depus săptămâna trecută la registratura Direcției de Sănătate Publică Constanța o adresă prin care solicitam implicarea și susținerea lor în proiectul depus de domnul viceprimar la Consiliul Local Crucea ,,Înființarea unui centru de îngrijire medicală de zi în cadrul comunei Crucea, județul Constanța”.

1. Motivarea proiectului

În comuna Crucea funcționează două cabinete medicale, respectiv doamna doctor de familie Palcău Cristina și doamna doctor de familie Vânătoru Gabriela. Programele celor doi medici sunt următoarele: doamna dr. Palcău oferă consultații în zilele de luni , miercuri și vineri, iar doamna dr. Vânătoru în zilele de marți și joi.

Locuitorii comunei au o mare problemă în ceea ce privește efectuarea unui eventual tratamentul injectabil, de cele mai multe ori singura opțiune fiind deplasarea și internarea într-una din unitățile spitalicești din Hârșova sau Constanța. Având în vedere nivelul de trăi scăzut al celor din mediul rural și distanța apreciabilă până la principalele centre medicale din județ, dar și faptul că o astfel de unitate medicală ar putea deservi și localitățile din apropiere, considerăm imperios necesară înființarea unui astfel de centru medical în comuna Crucea.

În viziunea noastră, acest centru medical de zi ar putea asigura, din fondurile proprii ale comunei dar și cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean, următoarele servicii medicale, atât de necesare comunității noastre:

  • efectuarea unui tratament injectabil dispus strict prin recomandare medical; determinarea unei tensiuni arteriale
  • acordarea primului ajutor și stabilizarea victimei până la sosirea ambulanței – acest lucru poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unei victime care prezintă un infarct miocardic, de ex.
  • curățarea unei plăgi cutanate, stoparea unei plăgi hemoragice care necesită garou de urgență
  • urgențe minore precum accidentele școlarilor/adulților care nu necesită investigații amănunțite
  • monitorizarea și consultarea atentă și periodică a pacienților care se cunosc din fișele medicale cu boli acute/cornice. Importanța acestui act de prevenție – ajută la depistarea unor boli sau împiedicarea acutizării altor afecțiuni în regim rapid
  • existența unui personal medical calificat pe tot parcursul zilei ar fi crucială pentru administrarea corectă a tratamentului medicamentos fiecărui individ – insulină, de ex.

2. Centru medical de interes zonal în comuna Crucea

După consultările pe care le-am avut cu consilierii locali PNL cât și cu oameni de specialitate, am ajuns la concluzia că, în comuna Crucea, avem posibilitatea deschiderii unui astfel de centru. Ne ajută foarte mult locația noastră la șoseaua națională cât și faptul că suntem situați exact în mijlocul județului Constanța. De asemenea, avem în cadrul comunei oameni cu pregătirea necesară pentru a acoperi necesarul de forță de muncă pentru deservirea acestui centru, respectiv două asistente medicale ce pot efectua program de 12 ore pe zi sau oricând va fi nevoie, fiind locuitori ai comunei.

În același timp, am identificat și clădirea în care o astfel de activitate s-ar putea desfășura în conformitate cu prevederile legale, în deplină siguranță pentru pacienți. Această locație poate fi utilată cu mobilier specific și adusă la standardele solicitate de către instituția dumneavoastră prin achiziții din surse proprii ale comunei sau cu ajutorul Consiliului Județean Constanța.

Personal, consider că implicarea CJC în susținerea acestui proiect este crucială nu numai pentru locuitorii din comuna Crucea, dar și pentru cei din localitățile imediat învecinate precum comunele Pantelimon, Vulturu, Târgușor sau Grădina. Aceștia, beneficiind și ei de acest centru medical de zi, ar fi scutiți de o cheltuială în plus cu drumul până la Constanța/Hârșova și ar economisi și timpul pe care l-ar pierde așteptând în sălile de urgență foarte aglomerate ale marilor unități spitalicești.

3. Solicitările noastre la adresa Direcției de Sănătate

Având în vedere informațiile expuse mai sus, faptul că un astfel de centru medical ar veni în ajutorul spitalelor din orașe, eliberând paturile pentru cazurile mai grave și prevenind supra-aglomerarea unităților de primiri urgențe și capacității acestora de monitorizare eficientă a pacienților, am solicitat domnului director al Direcției de Sănătate Publică următoarele aspecte:

  • să ne precizeze cadrul legal prin care un astfel de centru ar putea funcționa în comuna Crucea și cerințele tehnice pentru dotarea acestuia
  • să ne pună la dispoziție un specialist din partea instituției pe care o conduce, cu care să colaborăm pe durata punerii în practică a acestui proiect, pentru a îl duce la bun sfârșit în cadrul acestui mandat
  • să îndeplinească rolul de mediator între Consiliul Local Crucea și diversele instituții medicale din județ, cu care intenționăm să colaborăm, pentru a putea deveni, în cel mai scurt timp, funcționali și un exemplu de bune practici în acest domeniu.

 

P.s. Despre alte inițiative legate de comuna Crucea, pe care le-am avut alături de domnul viceprimar Iulian Tudorache, puteți citi aici: http://bogdanbola.ro/formarea-si-educarea-tinerilor-reprezinta-investitii-pentru-viitor-nu-cheltuieli-de-la-buget/188