Povestea lui Dragnea&Co și punguța cu doi dolari

Povestea lui Dragnea&Co și punguța cu doi dolari

Absolut toată lumea a luat foc în urma declarației de presă a Departamentului de Stat al SUA care îndeamnă România să renunțe la modificarea legilor justiției, care „afectează lupta anticorupție și independența judiciară și slăbește statul de drept”. Dar nici răspunsul dat de către Dragnea&Co nu a liniștit deloc spiritele, ba chiar din contră. Am ajuns la concluzia că le place să trăiască pe marginea prăpastiei și că nu vor ezita să ne traga și pe noi dupa ei.

Unii sunt pro și susțin că este în interesul românilor comunicatul americanilor, alții sunt contra și acuză imixtiunea în treburile interne ale statului, toată lumea comentează, toți sunt experți în Constituție, în legislație europeană și internațională. Ne dăm cu părerea despre legi, chiar dacă nu am citit vreodată una, despre câte articole ar trebui să aibă și de ce nu este scrisă cu caractere „Times New Roman”. (comunicatul original îl puteți citi în acest link: www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/11/275899.htm

Eu personal cred că situația este mult mai simplă decât ne place nouă să o complicăm..e vorba despre bani si despre cuvântul dat! Și ne place sau nu, psd-ist sau pnl-ist, avem nevoie de banii americanilor investiți în România! Iar mesajul dat de Departamentul de Stat american la asta se referă. Dar ca să ne dăm seama de acest aspect, trebuie să facem un pas în spate și să analizăm imaginea generală, nu doar cele câteva rânduri scrise zilele trecute.

 

1. Iunie 2017 – Semnarea Parteneriatului Strategic

În iunie 2017, când am bătut palma cu Trump pentru achiziționarea rachetelor Pariot și semnarea Parteneriatului Strategic cu americanii, Dragnea declara cam așa ceva: „Salut faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte! Sper ca parteneriatul strategic să aibă efecte şi în plan economic”. Perfect de acord cu el, aș zice eu…
Însă Dragnea&Co, obișnuiti cu politica dâmbovițeană, au zis că „dai un ban, dar stai în față”. Numai că la americani nu merge așa. La acel moment, Ambasada SUA a arătat că Parteneriatul Strategic dintre SUA și România „se bazează pe angajamentul față de valorile democratice, pe buna guvernare și  pe consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creșterea securității și prosperității comune. Numai că Dragnea&Co nu a prins-o pe asta din zbor și a mers din nou pe principiul românesc „las-o frate, că merge și așa”.

Nici o lună mai târziu, Ambasadei SUA opina că „instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice„. Ai noștri guvernanți, analizând „scrofulos” cele menționate, au zis totuși să îi dea înainte cu vestitele legi ale justiției, ignorând cu bună-știință orice semnal de alarmă tras de partea americană.

 

2. Octombrie 2017 – evenimentul economic TradeWinds2017

 

Și uite așa, am ajuns în toamnă, când, la București, s-a ținut cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul american al Comerțului – Trade Winds, aflat la a zecea ediție. TradeWinds17 a fost una cu totul specială pentru noi, având în vedere faptul că aceasta coincidea cu cea de a 20-a aniversare a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Dragnea&Co priveau un astfel de eveniment ca pe o excelentă oportunitate de a consolida dimensiunea economică a Parteneriatului nostru cu americanii.
Ba chiar înainte de acest eveniment, Liviu Dragnea scria mândru pe Facebook: „În această dimineață am discutat cu ambasadorul SUA la București, dl. Hans Klemm, despre misiunea economică americană „Trade Winds”, care va avea loc la București în luna octombrie, precum și despre Legile Justiției, unde am reiterat faptul că decizia asupra lor se va lua in Parlament, după o dezbatere serioasă asupra acestora„.
Ați prins-o pe asta, da? Aia cu dezbaterea serioasă înainte de a se lua o decizie!! Ca fapt divers pentru PSD-iști: 4.000 de magistrați au semnat Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a legilor justiției, dar asociația care a lansat acest memoriu (Forumul Judecătorilor din România) nu a fost invitată la dezbaterile din Parlament. Mai mult decât atât, Comisia parlamentară specială condusă de autorul OUG13, deputatul PSD Florin Iordache, a refuzat prin vot propunerea făcută de membri ai Comisiei de a-i invita pe reprezentanții AFR. Deci cum poți să ieși acum în presă și să spui că esti șocat/nemulțumit de comunicatul de presă al Departamentului de Stat american !?!

Tot de pe Facebook vă redau și următorul paragraf, care aparține primului ministru Tudose, care a crezut că l-a prins pe Dumnezeu de picior, având în vedere cele peste 100 de companii prezente la acest forum: „Începând de la agricultură, până la industria IT, țara noastră are potențial. Putem dovedi acest lucru prin ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni, când mari companii americane, precum Raytheon, General Dynamics sau Bell Helicopter au decis să investească în România, realizând și transfer tehnologic. Sunt convins că prezența în țara noastră a acestor companii de renume mondial reprezintă un bun exemplu și o declarație de încredere a mediului de afaceri american pentru România„.

     (sursa foto:Facebook)

Ce cuvinte frumoase, ce gânduri nobile..dar tot în ideea în care să îi fraierim pe ceilalți!!! Cum poți da încredere mediului de afaceri când tu nu îți respecți propriul cuvânt, când dorești să îți înșeli propriul partener de afaceri? Cum te poți aștepta ca agenții economici care provin dintr-o țară unde politicienii oferă serviciile de bază pe care cetățenii le cer și cadrul instituțional de care aceștia au nevoie să investească acolo, să rămână impasibili la minciunile/promisiunile deșarte ale guvernării Dragnea&Co de la noi?

 

3. Noiembrie 2017 – Dragnea&Co se intorc la 180 de grade

 

Răspunsul dat astăzi de coaliția de guvernare este absolut halucinant, ignorând total angajamentele luate în fața partenerilor strategici și doleanțele românilor care ies în stradă în fiecare săptămână.
În primă fază se merge pe șantaj (pentru că acesta este cuvântul): „Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care dezbate în aceste zile legile de reformă ale justiției, pentru că este același Parlament care:
– a adoptat Declarația privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA;
– a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare;
– a decis participarea forțelor armate ale României în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak precum și în cadrul cooperării în coaliția anti-ISIS/DAESH alături de SUA și alți aliați;
– a adoptat legile privind achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Patriot.”
Deci exact pe principiul „ciocul mic băieți, noi v-am dat ce ați vrut, acum lăsați-ne în durerea noastră și în legea noastră”. Și noi vrem să fim respectați pentru…ce anume? Verticalitatea noastră? După ce am făcut niște promisiuni pe care nu aveam nicio intenție să le onoram?!?

     (sursa foto: Internet)

„Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziție Departamentului de Stat al SUA întreaga documentație referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Eu nu cunosc, însă poate să-mi spună cineva despre cine participă la aceste dezbateri? Cum poți să declari cu câteva luni înainte ca se va analiza totul înainte să se ia o decizie iar astăzi să ieși public și să spui că „orice ar fi, mergem înainte” (ministrul „Altă Întrebare”)?!?!
Atât am avut de zis, cu toate că ar fi mult mai multe! Ne comportăm, ca stat, ca niște țepari ordinari care aleg să schimbe regulile jocului în timpul acestuia, unilateral, coțcărește! Iar aleșii&votanții PSD cred că asta înseamnă să fim un stat suveran și independent și că e vorba la mijloc de mândria de a fi român!
Ce nu înțeleg cei care conduc vremelnic România este faptul că succesul economic pe care ni-l dorim, și pe care americanii îl au deja, se datorează mentalității instituțiilor publice, regulilor care ne influențează modul de funcționare a economiei și stimulentelor care ne motivează ca populație. Legislația coerentă, inițiativa antreprenorială și educația adecvată ne lipsesc în continuare cu desăvârșire, în timp ce minciuna și populismul nerușinat ale lui Dragnea&Co sunt la putere.
Personal, nu știu despre voi, însă eu nu mă simt foarte mândru de nimic la acest moment….