Curtea Constituțională admite sesizarea PNL și dă o lovitură puternică alianței PSD-ALDE-UDMR

Curtea Constituțională admite sesizarea PNL și dă o lovitură puternică alianței PSD-ALDE-UDMR

În Anul Centenarului, când sute de școli și grădinițe din România se „comasează” (se închid practic) și nici după trei luni nu se știe exact ce fonduri sunt alocate sărbătoririi Marii Uniri, Partidul Național Liberal obține o mare victorie la Curtea Constituțională a României și spală rușinea provocată de înțelegerea mizerabila a coaliției PSD-ALDE cu UDMR: înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș cu predare exclusiv în limba maghiară.

 

Povestea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş

Proiectul de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș cu predare în limba maghiară are la baza o promisiune făcută anul trecut de Liviu Dragnea executivului de la Budapesta, când a izbucnit un scandal între cele două guverne, după ce Ungaria a amenințat că nu va susține candidatura României la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Chiar dacă în luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ, în 2017, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş cu predare în limba maghiară a fost votată anul acesta de Senat, în calitate de for decizional. S-au înregistrat 71 voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul UDMR a trecut cu ajutorul coaliţiei de guvernare, dar şi al celor din USR (da, chiar tinerii aceia nepătați au votat acest proiect regretabil). Senatorii PNL și PMP au contestat de la bun început proiectul, afirmând că se încalcă Constituția și legile prin înființarea acestui liceu. În ceea ce privește modul în care au votat cei de la USR, aceștia au explicat anul trecut că, dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie…

Pentru mai multe detalii, puteti accesa acest link: http://m.romanialibera.ro/social/targu-mures-senatul-a-adoptat-infiintarea-liceului-teologic-romano-catolic-709070

 

PNL atacă legea de înfiinţare a liceului cu predare exclusiv în limba maghiară

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, luni, sesizarea depusă de un grup de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP privind legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară. Potrivit proiectului, liceul dobândea personalitate juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprindea clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că a fost atacat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi a fost avertizat că, dacă liberalii vor ataca la CCR legea privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, nu se ştie ce se va întâmpla: „După cum bine ştiţi, am fost atacat de preşedintele UDMR, ba chiar am fost avertizat că, dacă depunem sesizare la CCR, nu ştiu ce o să se întâmple şi cum o să fie relaţiile dintre PNL şi UDMR. Eu am spus că noi nu atacăm la CCR din motive de natură etnică, ci atacăm din motive de natură constituţională şi legală. Iată că astăzi CCR ne dă dreptate”.

Deputatul PNL Florin Roman a susţinut că legea este „profund neconstituţională”, aceasta deschizând „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat că acest liceu este un „tain” pe care majoritatea PSD-ALDE l-a plătit UDMR pentru a susţine deciziile lor. „Avem de-a face cu o lege profund neconstituţională. Nu trebuie să fi mers prea mult la şcoală, ca e maghiară, că e română, să înţelegi că nu poţi trece peste Legea educaţiei naţionale, să înfiinţezi o unitate distinctă printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separaţia puterilor în stat şi, practic, discutăm deschis despre tain pe care PSD-ALDE îl plăteşte liderilor UDMR pentru susţinerea unui Guvern anti-economic şi anti-naţional”, a spus deputatul PNL.

Curtea Constituțională este foarte clară în motivarea ei

Juridic vorbind, Curtea Constituțională a reţinut că dreptul de a dispune cu privire la înfiinţarea, desfiinţarea, fuziunea sau divizarea unităţilor de învăţământ de stat, confesional şi particular, preuniversitare, aparţine autorităţilor administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Curtea nu a analizat legea criticată prin raportare la dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa în limba lor maternă şi nici oportunitatea înfiinţării unităţii de învăţământ, ci, constatând că legea criticată dispune cu privire la înfiinţarea unei persoane juridice, deci având caracter individual, Curtea a reţinut încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, prevăzut de art.1 alin.(4) din Constituţie, a principiului egalităţii în drepturi, prevăzut de art.4 alin.(2) şi art.16 alin.(1) şi (2) din Constituţie, şi a rolului Parlamentului, prevăzut de art.61 alin.(1) din Constituţie. Mai mult, autoritatea legiuitoare a încălcat sfera de competenţă a autorităţii executive locale, care se bucură de protecţia constituţională a principiului autonomiei locale, prevăzut de art.120 alin.(1) şi art.121 alin.(1) şi (2) din Constituţie.

UDMR susţine că decizia primita de la Curtea Constituțională este revoltătoare. „Suntem dezamăgiţi, comunitatea noastră este dezamăgită. Nu putem vorbi despre un stat de drept democratic în momentul în care Parlamentul nu poate aplica drepturile minorităţilor garantate de Constituţie. Singura explicaţie pe care o găsesc partidele de opoziţie pentru eşecul lor este naţionalismul, care se dovedeşte a fi arma lor cea mai puternică. Iar PNL şi PMP acţionează cu atât de multă josnicie şi naturaleţe, încât foştii lideri ai PRM ar putea să înveţe de la ei, luând notiţe în prima bancă”, este citat Kelemen Hunor în comunicat.